Celem projektu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej
u dzieci i młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i w konsekwencji zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym.

Zadania programu realizowane będą przez:

- organizowanie wspólnych drugich śniadań na terenie szkoły,
- zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej,
- zapewnienie obiadów szkolnych zgodnych z zaleceniami i normami,
- prowadzenie „reklamy pozytywnej” – plakaty,
- rozwijanie wśród uczniów wiedzy kulinarnej zgodnej z zasadami racjonalnego
żywienia- zajęcia praktyczne,

-prowadzenie przez uczniów działań promujących zdrowe żywienie

- Organizowanie zajęć motywujących uczniów do samodzielnych prozdrowotnych wyborów

- Zmiana asortymentu w sklepikach szkolnych, automatach z napojami i żywnością sprzedawaną   na terenie szkoły na prozdrowotne

- Ograniczenie wpływu reklamy żywności i napojów na terenie szkoły

- edukacja rodziców w zakresie edukacji fizycznej i zdrowego żywienia,
- promowanie aktywności fizycznej na terenie szkoły,
- organizowanie imprez sportowych i rekreacyjnych dla uczniów,
- organizacja festynów rodzinnych.

DLACZEGO WARTO DAĆ SIĘ PORUSZYĆ KAŻDEGO DNIA?

 Dni płyną, czas biegnie, świat staje na głowie – a TY?

Czy wiesz, że aktywność fizyczna, zdrowie i jakość życia są ze sobą ściśle powiązane? Osoby aktywne fizycznie cieszą się lepszym zdrowiem i wyższą jakością życia, siedzący tryb życia jest zaś czynnikiem ryzyka chorób przewlekłych, gorszego zdrowia i samopoczucia.

Daj się poruszyć każdego dnia!

Dzięki regularnej (systematycznej) umiarkowanej aktywności fizycznej:

  • dbasz o profilaktykę chorób przewlekłych:

– zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (głównej przyczyny zgonów w Polsce!),
– zapobiegając lub opóźniając rozwój nadciśnienia tętniczego,
– wspomagając kontrolę ciśnienia krwi (szczególnie ważne u osób cierpiących na nadciśnienie),
– zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
– obniżając ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, np. raka piersi, prostaty i jelita grubego,
– zapewniając lepszą mineralizację kośćca, zmniejsza się ryzyko osteoporozy i złamań.

  • dbasz o prawidłową sylwetkę:

– zmniejszając ilości tkanki tłuszczowej w ciele,
– zwiększając ilość tkanki mięśniowej w ciele,
– wyrównując bilans energetyczny (kalorie spożywane ≈ wydatkowane).

  • dbasz o zachowanie prawidłowych funkcji organizmu:

– utrzymując i/lub rozwijając siłę i masę mięśniową oraz wytrzymałość, dzięki temu zwiększa się wydolność organizmu do wykonywania codziennych czynności,
– utrzymując funkcje motoryczne oraz równowagę metaboliczną organizmu,
– korzystnie modyfikując gospodarkę lipidową, zmniejsza się stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów w surowicy  oraz poprawia stosunek frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol) do LDL (tzw. zły cholesterol),
– wspomagając i utrzymując funkcje poznawcze, np. dotyczące monitorowania własnych działań czy szybkość i dokładność reakcji.

  • dbasz o dobrą kondycję psychiczną:

– zwiększając tolerancję na stres,
– poprawiając nastrój,
– zwiększając poczucie własnej wartości,
– zwiększając entuzjazm i optymizm.

Aktywność fizyczna to jeden z kluczowych czynników determinujących zapotrzebowanie na energię i składniki diety każdego człowieka. Odpowiednia siła, wytrzymałość i ogólna kondycja mięśni są niezbędne, by utrzymać równowagę energetyczną Twojego organizmu i uchronić Cię przed ryzykiem nadwagi, otyłości i związanych z nimi chorób.

Podsumowując, aktywność fizyczna, odpowiednia do wieku i stanu zdrowia, przyczynia się znacznie do podniesienia kondycji fizycznej i psychicznej. Pamiętaj jednak, że najlepsze rezultaty osiągniesz, kiedy systematyczną aktywność fizyczną połączysz ze zbilansowaną dietą. Badania dowodzą, że każdy, kto zwiększy poziom aktywności fizycznej, nawet po długim okresie bezczynności i bez względu na wiek, może uzyskać korzyści zdrowotne.

Dlatego niezależnie od wieku zadbaj o ruch!

Linki:
www.zachowajrownowage.pl
Ćwiczenia w domu
Pascal Brodnicki – żyj aktywnie

Ulotka programu

Materiały przygotował: p. prof. Michał Machniewicz

Opublikowano Autor: