Konkurs organizowany przez: Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych Uniwersytetu Humanistyczno – Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie oraz V Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Częstochowie. Turniej ma charakter indywidualny i prowadzony jest w dwóch etapach.
I etap turnieju odbył się w formie on-line 26 stycznia. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3a: Oliwia Sikorska, Zuzanna Michowicz, Emilia Dąbek, Otylia Goszczyńska, Natalia Portas i Olga Nocuń. Uczennice rozwiązywały test wielokrotnego wyboru z jedną prawidłową odpowiedzią /zestaw 45 pytań/.
Do drugiego etapu Turnieju przechodzi 20 osób, KTÓRE UZYSKAŁY NAJWYŻSZĄ LICZBĘ PUNKTÓW i tutaj najlepsza była Natalia Potras.
II etap polega na przygotowaniu projektu w programie Power point /20 slajdów/pt. Antyoksydanty w przyprawach kuchni świata.
Czekamy na wyniki i życzymy sukcesu Natalii.
Newsa przygotowała: p. prof. Sylwia Denis