Celem konkursu jest rozwój wiedzy z zakresu chemii i biologii wśród uczniów szkół średnich oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.
W ramach konkursu uczniowie będą zdobywali wiedzę pozwalającą dostrzegać związki funkcjonalne pomiędzy chemią a biologią. Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.
W ramach konkursu odbyły się już 4 spotkania przygotowawcze:
a. Chemizm widzenia (zmysł wzroku) – 22.03.2022 r. (godz.: 10:00)
b. Co i dlaczego nam smakuje? (zmysł smaku) – 29.03.2022 r. (godz.: 10:00)
c. Chemia i psychofizjologia dotyku czyli o tym jak powstają przyjemne i nieprzyjemne doznania (zmysł dotyku) – 08.04.2022 r. (godz.: 10:00)
d. Chemia w świecie zapachów (zmysł węchu) – 12.04.2022 r. (godz.: 10:00)
e. Po co nam kostki słuchowe? (zmysł słuchu) – 22.04.2022 r. (godz.: 10:00) 5 spotkanie w najbliższy piątek.
Naszą szkołę będą reprezentować uczniowie następujących klas:
- klasa 2a Kamil Będkowski i Patryk Jakubasz,
- klasa 2g Emilia Kauf, Maja Balsam, Kaja Gmyrek,
- klasa 3a Elżbieta Krasiejko i Piotr Feltman,
- klasa 3d Kamil Dudek.
Życzymy wszystkim uczestnikom sukcesu.
Newsa przygotowała: p. prof. Sylwia Denis